На популярній платформі TikTok вирує справжня хвиля відео, що обіцяють чудодійні засоби для лікування таких серйозних захворювань, як рак та аутизм. Але чи багато з них є правдивими?
Marketplace провів дослідження 200 відео на тему здоров'я та виявив тривожну тенденцію: дезінформація не лише поширена, а й процвітає.
Після аналізу 200 відео, Marketplace виявив, що 80% з них містять необґрунтовані наукою твердження щодо методів лікування аутизму та раку.
Основні моменти дослідження:
- Пошук за запитами "лікування раку" та "лікування аутизму" видає велику кількість відео, що мають мільйони переглядів, але не підкріплені науковими дослідженнями.
- Багато з цих кліпів набули популярності завдяки особистим історіям, які захоплюють та намагаються переконати глядачів без належної науково підтвердженої інформації.
- Популярна теорія про те, що "цукор годує рак" або що "антипаразитарні ліки лікують рак", не має наукової основи, стверджують експерти.
- Для батьківській спільноти особливо небезпечними є методи лікування аутизму, як, наприклад, хелатотерапія, що може зашкодити здоров'ю дітей.
Доктор Абха Гупта, онколог з Торонто, підкреслює, що такі небезпечні міфи про здоров'я постійно з'являються серед її пацієнтів. "Це все нісенітниця", — стверджує вона, наголошуючи на важливості звернення до науково підкріплених джерел.
Чи можемо ми довіряти здоров'ю в руках соціальних медіа? Як перевірити інформацію, перш ніж вірити в неї? Чи знаєте ви вплив таких відео на своє чи чужі здоров'я?